Olisiko urheilijoidenkin jo aika ”tulla kaapista”?

Maailma on vuosi vuodelta suvaitsevaisempi, ja ihmiset sivistyksen lisääntyessä hyväksyvämpiä ja sallivampia. Avoimen seksuaalisen suuntautumisen polkua on tallattu ympäri maailman hitaasti, mutta varmasti. Avoin seksuaalisen suuntautumisen ilmaiseminen on kypsynyt ja kytenyt vuosikausia pinnan alla hiljaa, ikään kuin odottaen lupaa päästä oikeuksiinsa ja olemaan yhtä kaiken muun olevaisen kanssa. Suvaitsemattomia ja ”entisaikaisen” tasa-arvottomia tahoja lukuun ottamatta, sukupuolineutraalin avioliittolain myötä Suomessakin alkaa vihdoin viimein moderni ja todellisesti tasa-arvoinen ilmapiiri. Tietyissä piireissä homoseksuaalisuus on kuitenkin edelleen ihmeellinen tabu ympäri maailman. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii urheilumaailma.

Homofobia urheilussa ja sen mahdolliset seuraukset

Euroopan Unionin perusoikeusviraston teettämä selvitys jäsenmaissaan esiintyvästä homofobiasta ja seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuvasta syrjinnästä päätyy urheilun osalta siihen johtopäätökseen, että suurin osa urheilujärjestöistä panostaa syrjinnän vastaisessa toiminnassaan mieluummin rasismin kuin homofobian vähentämiseen ja että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla urheilijoilla ei oikeastaan ole mahdollisuuksia ilmaista avoimesti seksuaalista suuntautumistaan häirinnän ja syrjinnän takia. Homofobiaan pohjautuva syrjintä on eräs tasa-arvoisen osallistumisen suurimmista esteistä, joita homoseksuaalit joutuvat urheillessaan kohtaamaan. Sukupuolen määrittämistä koskevat päätökset ja vaaditut toimenpiteet pitävät myös yllä kaksiluokkaista sukupuolikäsitystä ja pakottavat urheilijan valitsemaan jommankumman ”tarjolla olevista” sukupuolista. Miltä mahtaa tuntua niistä kilpailemaan mielivistä urheilijoista, jotka eivät koe kumpaakaan sukupuolta omakseen?

Tutkimusten mukaan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kilpaurheilijat, joihin vähäinen kansainvälinen haastattelututkimus on tähän mennessä enimmäkseen kohdistunut, tuntevat seksuaalisen suuntautumisensa takia pelkoa ja ahdistusta, kokevat tulevansa nöyryytetyiksi ja eristetyiksi ja joutuvat jopa kiusaamisen ja fyysisen väkivallan kohteiksi. Jopa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin keskimääräistä suvaitsevaisemmin suhtautuvassa Alankomaissa urheilua harrastavat homoseksuaalit salaavat seksuaalisen suuntautumisensa urheiluympäristöissään tiukemmin kuin työelämässä tai opiskellessaan.

Urheilun ja liikunnan parissa koettu seksuaalinen syrjintä saattaa johtaa siihen, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat lapset, nuoret ja aikuiset eivät ole mukana urheilutoiminnassa. Lisäksi urheilun ja liikunnan parissa koettu seksuaalinen syrjintä saattaa johtaa siihen, että urheiluharrastus jää helposti kesken. Lupaavan, huippu-urheiluun tähtäävän urheilu-uran lopettaminen juniorivaiheessa on tavallista esimerkiksi silloin, kun urheilijat eivät pysty ilmaisemaan seksuaalista suuntautumistaan avoimesti, kun he kokevat että urheilu-uraa ja oman seksuaalisen suuntautuneisuuden toteuttamista ei voi sovittaa yhteen, ja kun homofobisessa ympäristössä selviytyminen alkaa viedä liikaa energiaa ja sumentaa itse urheilusuoritukseen keskittymistä.

Tasa-arvoinen Suomiko?

Jos vasta vuonna 2014 ensimmäinen suomalainen huipputason urheilija on niin sanotusti tullut kaapista ulos, niin silloin eivät urheilupiirit ole meilläkään vielä kovin avoimia tasa-arvoisuudelle eivätkä sitä myötä myöskään nykyaikaisia. Suorassa lähetyksessä homoseksuaalisuutensa rohkeasti paljastanut menestynyt uimari Ari-Pekka Liukkonen puhui avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan ja sanoi haluavansa omalla ulostulollaan puolustaa ihmisoikeuksia. Hän kertoi piilotelleensa seksuaalisuuttaan pitkään tarkoituksella ja koki piilottelun raskaana. Liukkosen mukaan Suomessa monet urheilijoista ovat homoseksuaaleja, mutta siitä huolimatta asiasta ei ole keskusteltu avoimesti julkisuudessa. Tämä johtaa helposti siihen, että joudutaan esittämään aivan jotain muuta roolia, kuin mitä sisimmässä ollaan. Kysymys kuuluukin: miksi modernissa ja sivistyneessä nykypäivän Suomessa on näinkin takapajuista ajattelua, joka ohjaa menestyvän, nuoren ihmisen piilottamaan syvimmän olemuksensa, joka on hänelle kuitenkin täysin luonnollinen osa itseään? Mitä täällä pelätään? Miten avoimuus seksuaalisessa suuntautumisessa vaikuttaisi urheilussa menestymiseen tai vähentäisi sitä? Liukkosen avoimuus herätti tuoreeltaan keskustelua suomalaisten keskuudessa.

Moderni urheilumaailma tarvitsee rohkeita esikuvia

Asiat ovat onneksi muuttumaan päin. Urheilunkin saralla on osattu jo nimittäin olla avoimempia seksuaalisuuden kanssa. Osuvana esimerkkinä tästä voidaan mainita maailmanlaajuista mainetta niittänyt Vanessa Selbst.

Huikean uran pokeriammattilaisena luonut Selbst teki todellisen läpimurtonsa urallaan vuonna 2008, ollessaan vasta 24-vuotias. Tämä hyvin arvostettu, kaikkien aikojen eniten ansainnut naispuolinen pokerinpelaaja on tunnettu ympäri maailman ilmiömäisistä saavutuksistaan ja siitä että hän pelaa nettipokeri sivuston PokerStarsin sponsoroimana, mutta Vanessa tunnetaan muustakin. Hän on nimittäin ahkera seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolustaja ja kieltäytynyt hyssyttelemästä itselleen luonnollista asiaa sen enempää medialta kuin lähipiiriltäänkään.
Vanessa on kaikella tarmollaan täydellinen esimerkki siitä, kuinka huippu-uran luominen ja lajissaan menestyminen eivät ole todellakaan kiinni seksuaalisesta suuntautumisesta. Päinvastoin, seksuaalinen suuntautuminen on suuri osa persoonallisuutta ja voidessaan ylpeästi ja avoimesti olla oma itsensä sekä luomatta erillistä, todellisuudesta poikkeavaa julkisuusimagoa, saa varmasti aina vain uutta pontta uusiin haasteisiin oman uran edetessä.